Jordanië 2014

 

Reisroute:

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Aqaba.
Dag 2: Aqaba – Dode Zee – Amman (ca. 330 km).
Dag 3: ochtend stadsbezoek Amman, middag Desert Castles).
Dag 4: Amman – Jerash – Um Qais - Amman (ca. 330 km).
Dag 5: Amman – Madaba – Mount Nebo – Petra (ca. 310 km).
Dag 6: Stadsbezoek Petra.
Dag 7: Petra – Jeeptocht Wadi Rum met verblijf in tentenkamp (ca. 130 km).
Dag 8: Wadi Rum – Aqaba (ca. 70 km). Vliegreis Aqaba – Amsterdam.

 

1e dag - Amsterdam-Aqaba

Na aankomst op de luchthaven van Aqaba, wordt u naar Hotel Rae’d gebracht voor de eerste overnachting. Reisafstand ca. 10 km.

2e dag - Aqaba-Dode Zee-Amman

In de ochtend rijden we naar de Dode Zee. De Dode Zee, bijna 400 m beneden de zeespiegel, is het laagste punt op aarde en eindbassin van de rivier de Jordaan. Het water heeft een zoutgehalte van maar liefst 27% en wordt vaak voor geneeskrachtige doeleinden gebruikt. Natuurlijk krijgt u hier de gelegenheid om het water in te gaan om de wonderlijke ervaring van het blijven drijven te ondergaan! Smeert u zich zeker ook in met de uit de Dode Zee afkomstige modder, waar u een babyzachte huid van krijgt. Na deze onvergetelijke ervaring rijden we verder naar Amman waar we de komende 3 nachten verblijven in Hotel Amman Inn. Reisafstand ca. 350 km.

3e dag - Amman (optioneel: Desert Castles)

De dag begint met een stadstour door het eeuwenoude Amman. De stad herbergt tal van historische bezienswaardigheden. We starten de tour bij het Archeologisch Museum en de Citadel, gelegen op de top van de heuvel. Vanaf hier heeft u spectaculaire uitzichten over Amman. Vervolgens brengt de bus ons verder door het hart van de stad naar het Romeinse Amfitheater, het folklore museum en het Jordaans museum. De middag is ter vrije besteding in Amman. Ook kunt u ervoor kiezen om een excursie naar de Desert Castles bij te boeken. Eerst lunchen we dan in een authentiek Arabisch restaurantje. Hier serveren ze een variëteit aan heerlijke Arabische gerechten en vers gebakken brood. Het brood wordt recht voor u op traditionele wijze gemaakt. Vervolgens stappen we in de bus en rijden oostwaarts naar een aantal bijzondere bouwwerken middenin de woestijn. Deze woestijnkastelen zijn gebouwd tijdens de Umayyad heerschappij in de 7e en 8e eeuw. Sommige gebouwen zijn traditioneel Romeins en anderen Nabatees. De kastelen werden onder meer gebruikt als vesting, jachtpaviljoen met badhuis of ontmoetingsplaats. U bezoekt tijdens deze ca. 5-6 uur durende excursie de kastelen Kharraneh, Amra en Azraq. Kosten ca. € 35 p.p., inclusief entreegelden en lunch, ter plaatse te reserveren en te betalen.

4e dag - Jerash en Um Qais

We brengen vandaag een bezoek aan Jerash, één van de best bewaard gebleven antieke steden van Azië. Deze stad werd volgens de verhalen door Alexander de Grote zelf in de 4e eeuw voor Christus gesticht, maar de eerste sporen van bewoning gaan zo’n 6500 jaar terug. Tot echte bloei kwam de stad tijdens de Griekse en Romeinse hoogtijdagen en buiten Italië is het één van de best bewaarde klassieke steden ter wereld. Rond het begin van onze jaartelling telde de stad onder meer talloze theaters, tempels en een forum. Na aardbevingen en de verovering door de Perzen raakte de stad in vergetelheid, totdat deze bij toeval in de vroege 19e eeuw herontdekt werd en de opgravingen konden beginnen. Nu, na vele restauraties, kan men weer genieten van het prachtige forum, de tempel van Artemis, het theater en de grote centrale hoofdstraat met colonnades. Na dit bezoek rijden we naar Um Qais, waar we de overblijfselen van de diverse kerken en tempels zien. De eens kosmopolitische sfeer van de stad trok allerlei schrijvers, filosofen en dichters aan. Niet verwonderlijk, want dankzij de ligging aan een belangrijke karavaanroute was het een stad met een internationaal sfeertje. Vergeet vooral niet te genieten van de ligging van de stad, want u heeft een prachtig uitzicht over de Golan hoogvlakte, het legendarische meer van Galilea en de uitgestrekte Jordaanvallei. We keren terug naar Amman voor de overnachting. Reisafstand ca. 330 km.

5e dag - Amman-Madaba-Mount Nebo-Kerak-Petra

We starten met een bezoek aan het stadje Madaba waar de kerk staat met het 6e-eeuwse vloermozaïek dat de landkaart van Palestina voorstelt. Vervolgens verder naar de berg Nebo vanwaar Mozes het Beloofde Land zag. Daarna brengen we nog een bezoek aan het kruisvaarderskasteel van Shobak of Kerak. De dag eindigt in Petra, waar we de komende twee nachten verblijven in het Hotel La Maison. Vanavond heeft u de mogelijkheid om door de verlichte oude stad Petra te wandelen. Loop door de met kaarsen verlichte kloof. Honderden kandelaren verlichten deze magische plek en bij de schatkamer wordt Arabische muziek gespeeld op de traditionele fluit. Deze ca. 2 uur durende avondtour kost ca. € 19,50 per persoon, vooraf te reserveren. Reisafstand ca. 310 km.

6e dag - Petra

Vandaag maken we uitgebreid kennis met de mysterieuze rotsstad Petra, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze roze-rode stad is eeuwenlang verborgen gebleven achter een lang en nauw ravijn. Petra behoort tot één van de zeven wereldwonderen en bezit imposante façades, tombes en tempels die alle uit rotsen gehouwen zijn. U kunt op eigen gelegenheid naar het klooster en High Place of Sacrifice lopen. Als u hier naar toe wilt dient u goede schoenen te dragen en over een goede conditie te beschikken (tenzij u per ezel gaat). Het uitgebreide bezoek aan Petra zal zeker een grote indruk op u achterlaten. Een absoluut hoogtepunt van deze reis!

7e dag - Petra-Wadi Rum

We laten Petra achter ons en gaan op weg naar de kleurrijke Wadi Rum woestijn, het volgende hoogtepunt. Het is beslist één van de meest spectaculaire woestijnlandschappen ter wereld en een absolute must tijdens uw verblijf in Jordanië! We maken hier een ca. 2 uur durende jeeptocht, waarbij we onder meer de graftombes van de Nabateeërs, wandschilderingen en de schitterende natuur zullen aanschouwen. In juni 2011 is deze bijzondere woestijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, onder de noemer van zowel Cultureel als Natuurlijk Erfgoed. 's Avonds genieten we van de zonsondergang in de woestijn en een traditioneel diner bij de bedoeïen. Ook de nacht brengen we door in dit bedoeïenen tentenkamp*. Een bijzondere ervaring! Reisafstand ca. 130 km.
* de tenten zijn voorzien van bedden/matrassen, dekens, lakens, kussens en handdoeken. Gedeelde toilet-/douchefaciliteiten (aparte gedeelten voor dames en heren).

8e dag - Wadi Rum-Aqaba-Amsterdam

We rijden naar de luchthaven van Aqaba (ca. 70 km) voor de terugvlucht naar Amsterdam. Indien de vluchttijd het toelaat zal er in de ochtend nog naar Aqaba of het strand van Aqaba worden gereisd.